Johan Ludvig Runeberg
* 5. února 1804 Pietarsaari† 6. května 1877 Porvoo
Je slavný finsko-švédský básník. Jeho báseň Maamme (Naše zem) se stala finskou hymnou. Napsal také Fänrik Ståls sägner (Příběhy praporučíka Ståla) po Kalevale považovaná za největší finskou epickou báseň.
Na jeho den je ve finsku tradiční péc Runebergův dortík, osobně jsem se o něj ještě nepokoušela. Ale recept už mám takže ho napíšu i pro vás. Zdroj receptu

Runebergin torttu
Na těsto:
2 hrnky hladké mouky (240g)
1 hrnek mletých zázvorových sušenek (125g)
3/4 hrnku jemně mletých mandlí (60g)
1 lžička sody
1 lžička soli
1 1/2 - 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
1 lžička mletého kardamonu
1/2 hrnku plnotučného mléka
1/2 hrnku šťávy z pomeranče
1 lžička madlového aroma
1 hrnek másla (226g)
1/2 hrnku cukru krystal
1 hrnek hnědého cukru
2 lžíce tmavé melasy
3 vejce, pokojové teploty
1. Troubu předehřejme na 180°C. Formičky vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
2. V míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
3. V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
4.
Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost
cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme dokud se hmota hezky
nespojí.
5. Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme.
6.
Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme
přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá.
Šleháme dokud nebude hmota dobře spojená.
7. Pomocí lžiček nandáme těsto do 3/4 formiček a povrch uhladíme.
8.
Dáme péct na 10-15 minut. Když dortík propíchneme špejlí a po vytažení
se na ní těsto nelepí, je dortík upečený. Vyndáme je z trouby a necháme
10 minut vychladnout.
Zatímco se dortíky chladí, připravíme sirup:
1 hrnek cukru krystal
1/2 hrnku vody
2 polévkové lžíce rumu
1. V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
2. Přidáme alkohol a promícháme.
3. Dortíčky vyndané z formy propícháme špejlí a pomocí mašlovačky je pokapeme sirupem.
Malinová poleva:
1 hrnek mražených malin (cca 200g)
4 polévkové lžíce cukru krystal
šťáva z půlky citronu
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
1. V kastrůlku zahřejeme maliny dokud nezačnou pouštět šťávu.
2. Přidáme citronovou šťávu, cukr a škrob.
3. Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud maliny nebudou rozmělněné a hmota začne tuhnout, cca 5 minut.
4. Odstraníme z tepla a necháme vychladit.
Cukrová poleva:
1/2 hrnku moučkového cukru
1 polévková lžíce mléka
1/4 lžičky mandlového aroma
1. Smícháme cukr s mlékem a aromatem. Mícháme dokud nebude mít konzistenci tužší polevy (jako na zdobení perníčků).
2. Dáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou. Hned použijeme.
Finální "sestavení" dortíku:
1. Pomocí nože nebo malého kulatého vykrajovátka uděláme do každého dortíku díru, cca 1 cm hlubokou.
2. Mašlovačkou naneseme na vydlabanou díru sirup.
3. Díru naplníme malinovou polevou.
4. Kolem malin uděláme kroužek z připravené cukrové polevy.
Žádné komentáře:
Okomentovat